Saksan pääkaupunki Berliini on jo vuosikymmenten ajan ollut maailmankuulu tekno- ja elektroskenestään. Kaupungin ainutlaatuisen suvaitseva yöelämä houkuttelee luokseen kiehtovan sekoituksen ihmisiä, ja kaupungin asukkailla on kenties hieman epäterveellinenkin taipumus valvoa usein öitä. Vaikka Berliini on täynnä klubeja, on olemassa joitakin, jotka jokaisen elektronisesta musiikista kiinnostuneen on koettava kerran elämässään.

On hyvä muistaa, että Berliniissä baanalle lähteminen vasta aamuneljältä on täysin normaalia, kuten on myös klubipyörähdys aamiaisen jälkeen sunnuntaina. Kaikkiin allaoleviin yökerhoihin on siis täysin turha pyrkiä ennen aamukahta. Käy siis illallisella, ota nokoset ja suuntaa sitten virkeänä Berliinin ihmeelliseen yöhön.

KitKatClub

Bill Strain - Cabaret

Kuva Bill Strain

Vuonna 1994 perustettu KitKatClub on saanut inspiraationsa itävaltalaisen Simon Thaurin ohjaamasta ja Liza Minellin tähdittämästä 1930-luvun kulttielokuvasta Cabaret. Klubi tunnetaan sen seksuaalisesti avoimista iltamista ja omistajat saivat vuonna 2001 syytteen kutsusta julkiseen yhdyntään, joka oli siihen aikaan laitonta Berliinissä. Vielä 20 vuotta avautumisestaan KitKatClub on yksi Euroopan mainekkaimmista ja suosituimmista tekno- ja tranceklubeista, jonne saapuu juhlioita joka puolelta maailmaa. On ehkä kuitenkin hyvä mainita heti, että KitKat on yhä edelleen fetissi-/seksiklubi, mitä ei kuitenkaan pidä pelästyä. Täällä sinua ahdistellaan varmasti vähemmän kuin tavallisissa yökerhoissa, sillä KitKat:in vapautuneessa tunnelmassa toisten kunnioittaminen on kaikn A ja O. Tanssilattialla on lisäksi paljon juhlijoita, jotka ovat saapuneet paikalle ainoastaan hyvän musiikin perässä.

Ennen kuin suntaat yöhön on hyvä muistaa, että KitKat:issa on viikonloppuiltoina lähes aina jonkinlainen pukukoodi, jonka voi tarkistaa klubin kotisivuilta. Useimmiten ovimies päästää ohitseen vain fetissivetimiin pukeutuneet vieraat tai pyytää sinua vaihtoehtoisesti riisuutumaan alusvaatteisillesi. Jos sinulla on siis avoin mieli ja haluat kokea ainutlaatuisen illan, KitKatClub on mitä mainioin osoite.

Osoite: Köpenicker Straße 76 • 10179

Lähin U-bahn-asema: Heinrich-Heine Straße

Sisäänpääsy: €15

Aukioloajat: Ma & Pe klo. 23-, sekä La klo. 23 – Su klo. 18

Berghain

James Dennes

Kuva James Dennes

Vuonna 2004 avattua Berghainia pidetään vanhan liiton teknomekan Ostgutin reinkarnaationa. Entisessä voimalassa sijaitsevan klubin suurin huone on korkeudeltaan 18 metriä, ja sen katosta sataa vauhdikkaina iltoina puolialastomien tamppaajien hikeä. Kuten KitKat:issä, myöskään Beghainissa ei julkisia rakkaudenosoituksia kaihdeta, joten heikkohermoisten kannattaa mielummin suunnata muualle.

Teknon ihmemaa Berghain on epäilemättä yksi Euroopan tunnetuimmista klubeista, ja ovimies Sven Marquardt elävä legenda. Läpeensä tatuoitu Sven ja hänen oppipoikansa pitävätkin ovella kovaa jööta ja Berghainin ovipolitiikka muistuttaa kovasti elämän tarkoitusta, jota kaikki yrittävät turhaan ymmärtää. Empiiriset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että varmaa epäonnistumista tarkoittavat suuret ryhmät, kova meteli jonossa, juopuneisuus, liian siistit vaatteet sekä puhelimeen näpyttely jonossa. Kaikki muu on tarkasti harkittua sattumaa kuningas Svenin osalta. Ai niin, tiedämme myös, ettei ainakaan Paris Hiltonilla ole Berghainiin asiaa. Vedä siitä nyt sitten johtopäätöksiä.

Osoite: Am Wriezener Bahnhof, 10243 

Lähin U-bahn-asema: Ostbahnhof

Sisäänpääsy: €14

Aukioloajat: Pe klo 24- & La klo 24 – Su klo 18

Watergate

cyphunk

Watergaten kauniit kattovalot.  Kuva cyphunk

Watergaten perustivat vuonna 2002 Steffen Hack and Uli Wombacher, ja klubista tuli nopeasti yksi Berliinin tärkeimmistä elektronisen musiikin klubeista. Klubissa on kaksi kerrosta, joissa soittavat viikonloppuisin maailmankuulut DJ:t.  Watergatin uskomaton sijainti tarjoaa lisäksi kauniit näkymät Spree-joelle auringonnousun aikaan ja kesäisin jokiterassi on huikea paikka lepäillä väsyneitä jalkoja.

Kuten lähes kaikissa Berliinin klubeissa, myös Watergaten ovella ollaan valikoivia. Klubille kannattaa pukeutua rennosti, ottaa passi mukaan ja olla yli 21 vuoden ikäinen. Illan DJ:t on hyvä painaa muistiin, sillä ovimiehet kysyvät usein esiintyjien nimiä, eikä tietämättömällä juhlijalla ole klubille asiaa.

Osoite: Falckensteinstr. 49, 10997 Berlin

Lähin U-bahn-asema: Schlesisches Tor

Sisäänpääsy: €15

Aukioloajat: Ke, Pe, La klo. 23.59-

Sisyphos

2818314275_aa78f349d8_z

Kesäisen Sisyphosin taikaa. Kuva marc

On vaikea sanoa mikä Sisyphos oikeastaan on. Tämä suhteellisen uusi tulokas Berliinin klubiskenessä on samaan aikaan ainakin baari, klubi, ranta ja festari. Sitä voisi parhaiten kuvata jonkinlaiseksi aikuisten ihmemaaksi, joka syntyi täyttämään edesmenneen Bar 25:en jättämää tyhjiötä. Sisyphos sijaitsee vanhassa koiranruokatehtaassa, jonka tiloissa vieraita viihdyttävät bussiraato, pieni järvi hiekkarannalla, pizzeria ja lukematon määrä tanssilattioita. Sisyohos on varsinkin kesäisin täysin taianomainen, ja aikaa voi viettää täällä helposti huomaamattaan pitkälti yli vuokrokauden.

Sisyphosiin on suhteellisen helppoa päästä sisään, mutta jonot ovat usein pitkiä. Klubin vaikea sijainti on monille ensikertalaisille hieman pelottava, älä kuitenkaan epäröi, Ostkreuzin asemalta lähtevällä shuttle-bussilla matka on helppo. Voi kuitenkin olla järkevää varata mukaan taksirahaa siltä varalta, ettei pitkä kotimatka tunnu 30 tunnin tanssin jälkeen järin houkuttelevalta.

Osoite: Hauptstr. 15, 10317 Lichtenberg

Lähin S-bahn-asema: Rummelsburg (shuttle-bussi Ostkreuz-aseman läheltä)

Sisäänpääsy: €6 – 12

Aukioloajat: Perjantai klo. 24 – Maanantai klo. 10 (tauotta, joka toinen viikko)

Stattbad

5683246046_da8920f1a3_z

Kuva Timo Maier

Stattbad sijaitsee Weddingin kaupunginosan entisessä uimahallissa, jonka suunnitteli vuonna 1907 Ludwig Hoffman. Vuonna 2001 jo kauan sitten käytöstä otettuun tilaan perustettiin taidekompleksi, jossa järjestetään hyvien bileiden lisäksi kiinnostavia taidenäyttelyjä, performansseja sekä ravintolailtoja. Klubin suosituin iltama on kerran kuukaudessa järjestettävä Stattnacht, jolloin tyhjä uima-allas on pullollaan väkeä. Kesäisin klubin ulkopuolelle aukeaa kaunis terassi ihanalla jokinäköalalla, jolla voi nauttia auringonnoususta hyvässä seurassa.

Stattbad on yksi harvoista klubeista, jonne päästetään sisään lähes kaikki. Kunhan käyttäydyt hyvin etkä ole liian juopunut, mukava ilta on taattu.

Osoite: Gerichtstr. 65, 13347 Wedding 

Lähin S-bahn-asema: Wedding

Sisäänpääsy: 10-12€

Aukioloajat: To-La klo. 23.59-, sekä koko sunnuntain

Mitkä ovat sinun lempiklubisi Berliinissä?  Kommentoi!